Коли варто міняти гуму на зимову?

На безпеку дорожнього руху впливає не лише сніг чи крига. Як і щороку, в осінньо-зимовий сезон, коли вранці стає холодніше, а коротшими днями, у автовласників виникає питання: чи час міняти шини на зиму?

Чотири непомітні, гумові ролики є основою, на якій базуються багато систем безпеки автомобіля. Саме шини, наприклад, резина на 16 бу є тим елементом, який входить у безпосередній контакт із поверхнею. Для безпечного водіння не рекомендується чекати, доки випаде перший сніг. Оптимальний час для заміни шин на зимові – коли ми починаємо фіксувати температуру нижче 7 градусів за Цельсієм.

Завдяки відповідним матеріалам, конструкції та технології виробництва зимові шини працюватимуть набагато краще, ніж літні, за низьких температур та несприятливих умов. Зимові шини мають глибокі канавки та ребра протектора для гарної їзди у дощ та сніг. Більша кількість розрізів забезпечує гнучкість та прогин. Різниця між літніми та зимовими шинами також стосується сировинного складу, з якого вони виготовлені, ті, що призначені для зимової їзди, у своєму складі збагачені такими присадками, як натуральні олії або кремнезем, що покращують гнучкість шин, а ось тут Зимова та літня резина б/в.

На відміну від літньої шини – зимова гума не твердне під впливом низьких температур, що забезпечує гарне зчеплення з дорогою в несприятливих умовах. Найкраще зчеплення зимової шини може врятувати нас від аварії, падіння з дороги тощо.

Тим не менш, часто виникає питання, чи варто купувати зимові шини, особливо з відносно м’якими зимами, які були в нас останніми роками, і відсутністю правил, що наказують заміну шин (ці правила можна знайти в деяких європейських країнах).

Може здатися, що якщо температура вдень становить кілька градусів Цельсія плюс, а вночі опускається до кількох градусів нижче нуля, то про зимову гуму думати мало і не має сенсу.

Однак слід враховувати, що вже нижче 7 градусів за Цельсієм гумовий склад літніх шин стає небезпечно жорстким, внаслідок чого виникає ризик втрати зчеплення з дорогою та занесення. Це збільшує гальмівний шлях, утворюючи небезпечну ситуацію.

Зими, що спостерігаються, хоч і м’які, але характеризуються вологістю – в зимові місяці ми можемо спостерігати часті опади. Достатньо невеликого зниження температури нижче точки замерзання, щоб дороги вкрилися льодом.

Чергування тепла та холоду кожні кілька днів призводить до утворення туману. Він не лише погіршує видимість, а й може впасти та замерзнути на дорозі.

Роль, яку шини відіграють у нашій безпеці та безпеці інших учасників дорожнього руху, особлива, особливо у складних та швидко мінливих умовах: на снігу чи льоду, на мокрій дорозі чи у несподіваних ситуаціях.

Правильний вибір шин зводить до мінімуму ризик для всіх водіїв та забезпечує водію комфорт при керуванні автомобілем.